onsdag 28 september 2016

KNUFF på Gotland - Dag 1

Torsdagen den 16 september

Överresan

Klockan 11.25 lade Gotlandsbolagets färja ut från Nynäshamn medförande merparten av deltagarna i expeditionen. Några befann sig redan på Gotland eftersom de bor där mer eller mindre permanent och några för att de tjuvstartat och rest i förväg. Den här gången hade vi inte fått några direktiv om placering i för- eller aktersalongen, så vi satt lite mera utspridda, men kunde ändå umgås i matsalen. Personligen satsade jag inga pengar på en tjusig vilstol utan valde i stället en fantastisk räkmacka och en Sitting Bulldog IPA från Gotlands bryggeri.


Uffe Lavett ”nöjde sig” med en Mariestadsöl, men var lika glad för det.


Vid framkomsten

På kajen i Visby bestod mottagningskommittén av Sture och Eva. Vi grupperade om oss i befintliga fordon. Bosse och Ove for i sina bilar på shoppingrunda för att anskaffa förnödenheter till de planerade måltiderna. Övriga deltagare for direkt till Ihrebaden, där Claes-Göran och Alexandra tog emot i det vackra septembervädret.

 

Efter sedvanligt kramande och hälsande bjöds vi på kaffe och kaka.






Till sist installerade vi oss i de ”logementen” som Alexandra anvisade.


Sedan var det dags för dagens absoluta höjdpunkt för min del. Den bestod i att få tappa upp den första ölen från pumparna i baren. För egen del valde jag, utan att tveka, Irish Red Ale (Mbild) medan några andra föredrog Grängesbergs öl. Plötsligt upptäckte jag ett märkligt fenomen. Min öl var gyllenbrun medan en annan var blekgul och den tredje hade en färgnyans mitt emellan. Hur var detta möjligt? Hade jag blandat bort kranarna? Nej, inte så tidigt på dagen. Förklaringen var att Claes-Göran vid den tidigare installationen, förväxlat slangarna och monterat dessa omvänt. När han rättat till problemet fanns det fortfarande lite öl kvar i slangarna, vilket orsakade ”allmän” förvirring.

Under våra fyra dagar i Ihrebaden var det ingen tvekan om vilket öl, som var de flestas favorit.

I väntan på kvällens excellenta middag avnjöts öl eller vin på den vackert belägna altanen medan vi såg solen dala mot horisonten denna fantastiska septemberkväll.



Välkomstmiddag med föredrag

Medan flertalet minglade och sippade på diverse drinkar och tilltugg, slet våra eminenta kockar Ove och Bosse hårt i köksregionerna.

 

Dagens meny bestod inledningsvis av Cucarachas, som består av baconlindade dadlar.


Varmrätten bestod av ugnsstekt lammungeytterfilet med vitlökssmör, rödvinssås, klyftpotatis, haricots verts och sallad.


Ett vegetariskt alternativ erbjöds också. Till varmrätten serverades ett alternativt ett rött vin Prado Rey Crianza (2013) eller ett vitt vin Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc (2015).
Efter denna fantastiska varmrätt gjorde vi ett avbrott i ätandet för att samlas i ”hörsalen” där Doktor Staffan berättade om sina dåliga erfarenheter av fabriksproducerad mat och olämpliga tillsatsers inverkan på hälsan. Mer om detta i ett separat blogginlägg.

Med Staffans kloka ord ringande i våra öron, återvände vi till matsalen för intagande av efterrätt. Melon på hallonspegel, arrosé au Goldwasser och därefter kaffe och små kakor. Att trivseln var god vittnar följande bilder om.








Så småningom troppade vi nöjda av för att avnjuta en god natts sömn till ljudet av vågors brus från det öppna sovrumsfönstret. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar