onsdag 28 september 2016

Dr Staffans Föreläsning


Dr Staffan höll en genomgång av "Hälsa för pensionärer" på torsdagen. Den väsentliga idén i hans modell för hälsa är att under evolutionen som pågått i miljarder år, har vi människor utvecklats att leva på olika sorters naturlig mat. Sedan slutet av 1800-talet har emellertid maten blivit sämre med mindre näring och mer kemikalier. Från 1960-talet har utveckling accelererat med framför allt en "sockerboom". Resultatet är metabola sjukdomar (de flesta moderna sjukdomar hör hit).

Hälsomodellen, som Staffan beskrev, liknar en atommodell, med evolutionen som kärna, där "skalen" måste fyllas i rätt ordning.

1. Börja med att ta bort så mycket socker och tillsatser som möjligt. Slopa Coca Cola och Co, sockrade eller kemiskt sötade (0-kalori) drycker. Men även juice, både onaturlig och naturlig, bör tas bort.

2. Andra steget är att inte köpa "bensinstationsmat", bullar, kakor och smörgåsar i plast, godis mm. Lång hållbarhet är ett tydligt tecken på dåligt innehåll. Tyvärr är smaksinnet lätt att lura med kemi.

3 Välj naturlig mat. Läs det finstilta. Ju kortare deklaration desto bättre. Det är inget fel på fett, bara det är naturligt. Grundproblemet är socker, inte fett.

När de inre skalen fixats till med bättre matvanor, är det dags att se över motionsvanorna. Bra mat sägs avgöra 80-90% av hälsan. Sedan kommer motionen.

De flesta kan behöva vissa kosttillskott. Förebyggande mediciner bör man däremot försöka bli av med. Dit hör t.ex. kolesterolsänkande statiner, blodtrycksmediciner och dylikt. Rätt mat kan ofta leda till att medicineringen kan minskas eller rent av tas bort. Men man måste jobba aktivt med detta.

En improviserad uppföljning av den större genomgången på torsdagen gjorde Dr Staffan före hemresan på söndagen. 

En sammanfattad "läsbar" version inklusive en del praktiska råd kommer att skickas ut till deltagarna i Gotlands-resan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar