Dr Staffan höll en
genomgång av "Hälsa för pensionärer" på torsdagen. Den väsentliga
idén i hans modell för hälsa är att under evolutionen som pågått i miljarder
år, har vi människor utvecklats att leva på olika sorters naturlig mat. Sedan
slutet av 1800-talet har emellertid maten blivit sämre med mindre näring och
mer kemikalier. Från 1960-talet har utveckling accelererat med framför allt en
"sockerboom". Resultatet är metabola sjukdomar (de flesta moderna
sjukdomar hör hit).
Hälsomodellen, som Staffan beskrev, liknar
en atommodell, med evolutionen som kärna, där "skalen" måste fyllas i
rätt ordning.
1. Börja med att ta bort så mycket
socker och tillsatser som möjligt. Slopa Coca Cola och Co, sockrade eller
kemiskt sötade (0-kalori) drycker. Men även juice, både onaturlig och naturlig,
bör tas bort.
2. Andra steget är att inte köpa
"bensinstationsmat", bullar, kakor och smörgåsar i plast, godis mm.
Lång hållbarhet är ett tydligt tecken på dåligt innehåll. Tyvärr är smaksinnet
lätt att lura med kemi.
3 Välj naturlig mat. Läs det finstilta.
Ju kortare deklaration desto bättre. Det är inget fel på fett, bara det är
naturligt. Grundproblemet är socker,
inte fett.
När de inre skalen fixats till med
bättre matvanor, är det dags att se över motionsvanorna. Bra mat sägs avgöra
80-90% av hälsan. Sedan kommer motionen.
De flesta kan behöva vissa
kosttillskott. Förebyggande mediciner bör man däremot försöka bli av med. Dit
hör t.ex. kolesterolsänkande statiner, blodtrycksmediciner och dylikt. Rätt mat
kan ofta leda till att medicineringen kan minskas eller rent av tas bort. Men
man måste jobba aktivt med detta.
En improviserad uppföljning av den
större genomgången på torsdagen gjorde Dr Staffan före hemresan på söndagen.
En
sammanfattad "läsbar" version inklusive en del praktiska råd kommer
att skickas ut till deltagarna i Gotlands-resan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar